Werknemer blijft weg ; schadeplichtig

Het komt voor: een werknemer die er per direct de brui aan geeft en de werkplek verlaat om niet meer terug te keren.
 
Om dit zo snel en effectief mogelijk af te handelen is tactisch opereren vereist. Eerst wordt het doel bepaald: waar werken we naartoe? Einde dienstverband of tweede kans? Op basis daarvan wordt dan verder gehandeld.
Als het doel einde dienstverband is, dan is het zaak om een goede positie op te bouwen voor als werknemer na het ontslag alsnog in verweer gaat. Een werknemer die zich (alsnog) ziek meldt, kan daarbij, juridisch gezien, voor problemen zorgen. Het is soms net schaken.
 
Toch staat de werkgever in dit soort zaken niet zo zwak als je misschien zou denken. Een werknemer die zonder gegronde reden wegblijft van diens werk en ook niet reageert op oproepen tot werkhervatting kan gezien worden als een werknemer die per direct ontslag heeft genomen. Echter; ook een werknemer moet bij ontslagname een opzegtermijn in acht nemen. Doet deze dat niet, dan is werknemer zelfs schadeplichtig (bedrag ter hoogte van het salaris over de periode dat werknemer uit had moeten werken). Ook de extra kosten die werkgever heeft moeten maken om per direct vervanging te regelen, eventuele leveringen die niet door konden gaan of verlaat waren, etc. kunnen bij de werknemer als schade worden geclaimd. Dit zijn flinke drukmiddelen ten opzichte van de werknemer. Vaak wordt er echter voor gekozen om dit 'uit te ruilen' tegen een bevestiging van de directe ontslagname; waarbij partijen zonder verder gedoe uit elkaar kunnen, zodat er direct een dikke streep onder het dienstverband kan.
 

bron : weenink hr consult / info HR consult 140 (14/06/2019)

 

Mededeling

Let op: vanaf 1 juli 2019 gelden er nieuwe minimumlonen. Voor een overzicht,
klik hier

linkedin

 

VNSa logo

 

Nieuws