Contract voor 10 jaar is bepaalde tijd

Veel werkgevers weten inmiddels wel, dat het aantal arbeidsovereenkomsten dat voor bepaalde tijd mag worden afgesloten, 3 is. En dat de totale duur van dit dienstverband dan maximaal 2 jaar mag zijn, want anders is het een dienstverband voor ONbepaalde tijd.
Cao's hebben deze wettelijke regeling overgenomen.

Toch zijn er wat afwijkingen hierop, waarvan niet altijd optimaal gebruik wordt gemaakt.

Zo is het heel goed mogelijk om 1 arbeidsovereenkomst af te sluiten voor langer dan 2 jaar. De wet kent namelijk geen maximum termijn. Die geldt nl. alleen maar voor een keten van overeenkomsten, en niet voor 1 overeenkomst. Er mag dus wel degelijk een arbeidsovereenkomst voor bijvoorbeeld 5 jaar of zelfs 10 jaar overeen worden gekomen, zonder dat er een dienstverband ontstaat voor ONbepaalde tijd.
(overigens geldt er ook geen minimum termijn. Een arbeidsovereenkomst voor 1 dag is ook mogelijk).
Denk erom : Cao's kunnen afwijken.

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan ook worden overeengekomen voor de duur van een bepaald project. Daarbij moet het einde van dat project objectief bepaalbaar zijn. Maw.: er moet een duidelijk moment aan te wijzen zijn waarop het werk klaar is en het project dus ten einde is. Bijvoorbeeld: digitaliseren van alle handgeschreven stukken uit het magazijn. In de overeenkomst is het noodzakelijk dat dit moment duidelijk staat omschreven.

Mededeling

Let op: vanaf 1 juli 2019 gelden er nieuwe minimumlonen. Voor een overzicht,
klik hier

linkedin

 

VNSa logo

 

Nieuws